Diskriminační inzerát

Na dveřích mého podniku visí inzerát, ve kterém stojí: Přijmeme kuchaře a servírku.

Kdo by to byl řekl, že zrovna tato jasná definice zaujme paní z inspektorátu práce, které díky němu zavítají na kontrolu…

Nikdy nepište takto znějící inzeráty.

Je čas obědů. Nemusíte být gastro profík, abyste věděli, jak v tomto čase vypadají restaurace. Všude se běhá, zákazníci chtějí svůj oběd hned teď a za 20 minut už být na cestě zpátky do kanclu. Venku je krásně, je červen, a to znamená ještě venkovní zahrádka s dalšími 30 místy. Je to jeden velký hukot a vy se zastavíte zhruba tak po třech hodinách a šesti tisících krocích.

Přesně v tento čas do provozovny vcházejí dvě dámy s kufříky a vy víte, že je zle. Obecně kontroly z různých úřadů chodí nejraději v tento „parádní“ čas. Ptají se, kdo je zodpovědná osoba. Utírám si pot z čela – z části kvůli frmolu a z části kvůli této otázce.

„Šly jsme okolo a vidíme váš inzerát, který je diskriminační.“
Následně se snažím vysvětlit, že do měsíce mi má nastoupit kuchařka a na druhé straně mám pánského číšníka. Že to byl inzerát napsaný jen v rychlosti a opravdu mi nevadí opačné pohlaví na uvedených pozicích. Také vysvětluji, že kuchařů je větší množství než kuchařek a že se tomu nedivím, protože je to opravdu hlavně fyzicky náročná práce a žádné ženě bych to nepřála. Nicméně to neznamená, že bych ji nepřijala.

Shodou okolností ten den přišel na zkoušku nový kuchař, který dorazil později, než měl, a já si nestihla pohlídat vyplnění dohody. Ano, moje chyba. Nebudu se obhajovat, co všechno za tím stojí, protože to opravdu není tak, že bych seděla v kanclu, houpala nohama a jen se na to vykašlala. Tohle jsem si měla ohlídat a věřte, že takovou chybu bych už nikdy neudělala.

Paní sepisuje veškeré věci do protokolu, odchází se slovy, že ji mrzí, že to takto musí být u tak pracovitých lidí, jako jsem já, a že mi přijde vyrozumění dopisem.

Po měsíci přijde pokuta na 54 000 Kč…

Jak se vyhnout i takovým nenápadným situacím, se dozvíte v mém eBooku.

Příště se budu těšit.

Klára

Klára Zmeškalová
V oblasti gastra podnikám od svých 23 let. Podnik jsem stěhovala z maloměsta do velkoměsta abych ho mohla dále rozvíjet. Budovala jsem mu jméno v novém, cizím městě a začínala opět od nuly. Nyní bych Vám ráda předala něco z mých zkušeností, aby jste mohli vytrvat a nevzdat se. A nebo se jen postavit nohama na zem. Můj příběh si přečtete zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *