Můj příběh

Jedna podnikatelka, která chce předcházet Vašemu vyhoření v oblasti Gastra tím, že Vám hned před začátkem cesty ukáže reálnou stránku oboru a Vy se můžete rozhodnout, jestli je to ta správná cesta.

Dříve, než přijdete o své finanční prostředky, spousty nervů a zklamání a nebo třeba rodinu. 

Proč vznikl nápad napsat tento blog

Každý kdo už v oblasti gastra - speciálně u restaurace, má už něco za sebou, potvrdí, že je to opravdu jedno z nejnáročnějších podnikání. 

Musíte být dobrý matematik, účetní, psycholog, krizový manager, kouč, umět ovládat sociální sítě, mít velkou trpělivost, ovládat food styling, umět fotit, přicházet s nápady na sezonní pokrmy, sepsat receptury, nastavit pravidla, najmout personál a kontrolovat ho - neustále, musíte znát zboží, umět vyjednávat s dodaveteli, budete muset znát nejnovější vyhlášky, jednat s hygienou a dalšími příslušnými úřady a orgány a do toho velká absence osobního života, nemluvě o volnu nebo dovolených. Jede se 7 dní v týdnu, ve svátky, na Vánoce i Silvestra. Máte na to?

V první řadě říkám, že se nelze připravit na vše. Tak jako v jakékoliv oblasti života přicházejí situace, které by člověk řekl, že není možné, aby se stali a přesto se dějí. Tzv. “To bys nevymyslel”...

V tomto případě platí - Učit se z chyb jiných.. 

Ráda bych Vám tu vyšlapanou cestičku z mých chyb ukázala. Protože já za ně tvrdě zaplatila - ať už to byla opravdu finanční stránka a nebo ta psychická. Někdo tomu říká školné. Já říkám, když se tomu lze vyhnout, proč to neudělat.   

A proto vzniká tento návod, abyste si mohli ušetřit spoustu trápení a zklamání. 

Nebylo na koho se obrátit

V mém okolí bohužel nebyl nikdo, kdo by vlastnil nebo vedl restauraci a když už se někdy někdo takový ukázal, přišla jsem na to, že např. Nepřihlašuje své zaměstnance a podnik vede velice chaoticky. Takže se nebylo s kým poradit. 

Několikrát jsem chtěla napsat na stránky některých úspěšných podniků a dát si nimi schůzku abych zjistila, jak to dělají ony a inspirovala se od nich. Na to jsem ale ztratila odvahu, protože proč by s Vámi cizí člověk měl chtít ztrácet čas natož tak s Vámi sdílet své know how?

V gastru je konkurence veliká a ne zrovna přátelská. Možná je to částečně určeno právě tím, že je nedostatek zaměstnanců a v podstatě jediný způsob jak získat někoho kvalitního, je si ho zkrátka přetáhnout. Což na náladě nepřidá.

Co nabízím Vám 

Ráda bych byla nápomocná hlavně v začátcích. Když si člověk zatouží otevřít svůj provoz z čisté lásky pro obor. Bez obrovského budgetu a možnosti si na všechny věci najmout ty nejlepší odborníky z oboru. 

Abych pomohla eliminovat škody, kterým se lze snadno vyhnout, když totožné věci už někdo řešil před Vámi. 

Proč jsem se do toho pustila

Zlom nastal v době přemýšlení nad útěkem z provozování jako takového. Má nevyšlapaná cesta mě totiž natolik zlomila, že i přes lásku kterou k němu cítím se chystám opustit v praxi tento obor. 

Ráda bych tedy předcházela takovému stavu vyhoření i u Vás. Sundali bychom společnými silami Vaše růžové brýle které z něvědomosti máte nasazeny a představila Vám ty skutečné věci, co tento obor obnáší.  

Rozhodnutí, jestli je to opravu ta správná cesta bude samozřejmě jen na Vás ale bude již disponovat s jistými představami, co obor obnáší, jestli na to máte dostatek znalostí, financí a v neposlední řadě i dostatek odhodlání a vnitřní síly. 

Ať už se v závěru rozhodnete jakkoliv, bude to vždy správné rozhodnutí. 

  • V případě, že se rozhodnete udělat i po přečtení informací tento krok, tak jste připraveni nepochybně a vše zvládnete.
  • V opačném případě je to také výhra. Uvědomíte si, že své peníze a energii budete věnovat vhodnějšímu projektu. Ušetří Vám to následné zklamání a nemalé finanční prostředky.