
Klára Zmeškalová
Jsem podnikatelka, která Vám pomůže nahlédnout do reality gastronomického oboru ještě před tím, než se vydáte na svou cestu, abyste se mohli rozhodnout, zda je to ta pravá volba, a předešli tak ztrátám financí, času, energie nebo dokonce rodinného zázemí.
Proč vznikl nápad napsat tento blog
Každý kdo už v oblasti gastra - speciálně u restaurace, má už něco za sebou, potvrdí, že je to opravdu jedno z nejnáročnějších podnikání.
Musíte být dobrý matematik, účetní, psycholog, krizový manager, kouč, umět ovládat sociální sítě, mít velkou trpělivost, ovládat food styling, umět fotit, přicházet s nápady na sezonní pokrmy, sepsat receptury, nastavit pravidla, najmout personál a kontrolovat ho - neustále, musíte znát zboží, umět vyjednávat s dodaveteli, budete muset znát nejnovější vyhlášky, jednat s hygienou a dalšími příslušnými úřady a orgány a do toho velká absence osobního života, nemluvě o volnu nebo dovolených. Jede se 7 dní v týdnu, ve svátky, na Vánoce i Silvestra. Máte na to?
V první řadě říkám, že se nelze připravit na vše. Tak jako v jakékoliv oblasti života přicházejí situace, které by člověk řekl, že není možné, aby se stali a přesto se dějí. Tzv. “To bys nevymyslel”...
V tomto případě platí - Učit se z chyb jiných..
Ráda bych Vám tu vyšlapanou cestičku z mých chyb ukázala. Protože já za ně tvrdě zaplatila - ať už to byla opravdu finanční stránka a nebo ta psychická. Někdo tomu říká školné. Já říkám, když se tomu lze vyhnout, proč to neudělat.
A proto vzniká tento návod, abyste si mohli ušetřit spoustu trápení a zklamání.

Nebylo na koho se obrátit
V mém okolí bohužel nebyl nikdo, kdo by vlastnil nebo vedl restauraci a když už se někdy někdo takový ukázal, přišla jsem na to, že např. Nepřihlašuje své zaměstnance a podnik vede velice chaoticky. Takže se nebylo s kým poradit.
Několikrát jsem chtěla napsat na stránky některých úspěšných podniků a dát si nimi schůzku abych zjistila, jak to dělají ony a inspirovala se od nich. Na to jsem ale ztratila odvahu, protože proč by s Vámi cizí člověk měl chtít ztrácet čas natož tak s Vámi sdílet své know how?
V gastru je konkurence veliká a ne zrovna přátelská. Možná je to částečně určeno právě tím, že je nedostatek zaměstnanců a v podstatě jediný způsob jak získat někoho kvalitního, je si ho zkrátka přetáhnout. Což na náladě nepřidá.
Co Vám nabízím
Ráda bych byla nápomocná hlavně v začátcích. Když si člověk zatouží otevřít svůj provoz z čisté lásky pro obor. Bez obrovského budgetu a možnosti si na všechny věci najmout ty nejlepší odborníky z oboru.
Abych pomohla eliminovat škody, kterým se lze snadno vyhnout, když totožné věci už někdo řešil před Vámi.
Proč jsem se do toho pustila
Zlom nastal v době přemýšlení nad útěkem z tohoto odvětví. Po téměř 10ti letech provozování svého podniku mě to už natolik zlomilo, že i přes lásku kterou jsem k němu cítila, jsem se rozhodla vše ukončit.
Ráda bych tedy předcházela takovému stavu vyhoření u Vás. Sundali bychom společnými silami Vaše růžové brýle které z něvědomosti máte nasazené a představila Vám ty skutečné věci, co tento obor obnáší.
Rozhodnutí, jestli je to opravu ta správná cesta bude samozřejmě jen na Vás, ale bude již disponovat s jistými představami, co obor obnáší, jestli na to máte dostatek znalostí, financí a v neposlední řadě i dostatek odhodlání a vnitřní síly.
Ať už se v závěru rozhodnete jakkoliv, bude to vždy správné rozhodnutí.
- V případě, že se rozhodnete udělat i po přečtení článků a e-Booku tento krok, tak jste nepochybně připraveni a hurá na věc!
- V opačném případě je to také výhra. Uvědomíte si, že své peníze a energii můžete věnovat vhodnějšímu projektu. Ušetří Vám to následné zklamání a nemalé finanční prostředky.





